Одбор за рјешавање стамбеног питања прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ (у даљем тексту: Одбор) позива све прогнаничке породице из Хрватске и Федерације БиХ које су у статусу подстанара, живе у недовршеним објектима или у трошним кућама да учествују у анкети и попуне анкетни упитник електронским путем. Анкетни упитник се налази на сајту Одбора www.prognani.rs Спровођење анкете почиње 1. новембра и траје 45 дана тј. до 15. децембра 2021. године.

Циљ анкете јесте да се утврди тачан или барем приближно тачан број прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ које нису ријешилe своје стамбено питање. Након завршене анкете биће урађена анализа прикупљених података тј. колико прогнаничких породица нема ријешено стамбено питање, за који стамбени програм се опредјељују прогнаничке породице и др. Анализа резултата анкете биће објављена на сајту Одбора www.prognani.rs

Након урађене анализе Одбор ће послати писмо предсједнику Републике Александру Вучићу и предсједници Владе Ани Брнабић са захтјевом да држава испуни обећање из 2012. године и трајно ријеши стамбено питање свих прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ. Писмо ће бити упућено и народном посланику Миодрагу Линти који се годинама активно бори за рјешавање стамбеног и бројних других проблема нашег народа. Писма ће, исто, бити објављена на сајту Одбора.

Одбор ће тражити од господина Вучића и госпође Брнабић да Влада донесе одлуку да се настави Регионални стамбени програм кроз изградњу и куповину станова, додјелу пакета грађевинског материјала, куповину монтажних кућа и сеоских имања док се не ријеши и последња прогнаничка породица. Процјењује се да у Србији има више од 12.000 прогнаничких породица из Хрватске и Федерације Бих којe су и даље подстанари или живе у недовршеним објектима и трошним кућама.

Поред главног захтјева да се ријеши стамбено питање свих прогнаних Срба тражимо:

– да се распише јавни позив на нивоу Србије за сва четири стамбена програма (станови, грађевински материјал, монтажне куће и сеоска имања) на који би конкурисале прогнаничке породице које то досад нису учиниле;

– да се реализују сва четири стамбена програма (станови, грађевински материјал, монтажне куће и сеоска имања) за прогнаничке породице које су остале испод црте након објављених резултата на конкурсима у низу општина и градова;

– да се омогући свим прогнаничким породицама које нису формално имале избјеглички статус да конкуришу на јавном позиву и ријеше стамбено питање;

– да се свим прогнаничким породицама, које су добиле грађевински материјал у недовољном износу додјели још једном грађевински материјал за завршетак или адаптацију стамбеног објекта;

– да се свим прогнаничким породицама које имају пребивалиште или боравиште у општини или граду барем годину дана омогући да конкуришу за рјешавање свог стамбеног питања а не да услов буде двије или три године како је то сада случај.

Подсјећамо да је Србија 2012. године започела реализацију Регионалног стамбеног програма чији је циљ био да се у наредних пет година ријеши стамбено питање свих прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ. Регионални стамбени програм је финансиран донаторским средствима, а највећи донатор је Европска унија, уз велики број појединачних земља донатора. Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе, док Комесаријат за избеглице и миграције представља водећу институцију која спроводи програм у Србији.

Посебно истичемо да је у Бечу јуна 2011. године објављен заједнички пројекат Савјета министара Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, Црне Горе и Републике Србије. Заједнички пројекат четири државе је био вриједан укупно 584 милиона евра. Србија се у свом пројекту руководила подацима из Анализе стања и потреба избјеглих и прогнаних лица из 2008. године и подацима из Анкете о бившим носиоцима станарског прва па је затражила 302 милиона евра за решавање стамбених потреба за 16.780 прогнаничких породица (око 45.000 лица). Такође је договорено да ће на донаторској конференцији бити представљене и стамбене потребе избеглица које нису укључене у регионални пројекат односно које нису биле обухваћене Анализом стања и потреба.

Донаторска конференција је одржана априла 2012. године у Сарајеву. До тада је прикупљено 300 милиона евра за решавање проблема избјеглих и прогнаних лица у четири државе. На конференцији је договорено да се настави са прикупљањем преосталих средстава и да Регионални стамбени програм буде завршен током слиједећих пет година. Нажалост, Србија није испунила обећање да ће у року од пет година, односно у периоду од 2012. до 2017. године, ријешити стамбено питање скоро 17.000 евидентираних прогнаничких породица, као и све друге прогнаничке породице.

Нажалост, Регионални стамбени програм се у претходном периоду реализовано недопустиво споро и у великој мјери неквалитетно. Србија није у одређеном временском року припремила пројекте за Банку за развој Савјета Европе. Из тога разлога за Србију је одређено да добије свега 134 милиона евра донаторских средстава или око 45 посто од 302 милиона евра колико је Србија затражила за рјешавање стамбеног питања прогнаничких породица. Поред тога, Србија се обавезала да ће учестовати са 30 милиона евра сопствених средстава за уређивање грађевинског земљишта.

Комесаријат за избјеглице и миграције је саопштио да ће кроз Регионални стамбени програм бити ријешено свега нешто више од 7.000 породица што је апсолутно неприхватљиво. Влада треба да испуни обећање и ријеши стамбено питање свих прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ.

Позивамо сва избјегличка и завичајна удружења и људе добре воље да нам помогну у спровођењу анкете. То конкретно значи да информишу своје чланство, рођаке, пријатеље, познанике, комшије који нису ријешили стамбено питање да попуне анкетни упитник.

За додатне информације можете се обратити на слиједеће телефоне: 065 2270 701 (Jелена) и 065 2700 442 (Драгана)

У Београду, 1.новембар 2021. године

Одбор за рјешавање стамбеног питања
прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ