Писмо Одбора Ани Брнабић

Одбор за рјешавање стамбеног питања прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ

Предсједница Владе Републике Србије Ана Брнабић

 

Предмет: Ријешити стамбено питање више од 12.000 прогнаничких породица из Хрватске и ФБиХ

Поштованa предсједнице Владе,

Обраћамо Вам се захтјевом да држава испуни своје обећање из 2012. године и трајно ријеши стамбено питање прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ. Према незваничним процјенама у Србији живи више од 12.000 прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ којe су и даље подстанари или живе у недовршеним објектима и трошним кућама. Подсјећамо Вас да је Србија 2012. године започела реализацију Регионалног стамбеног програма, чији је циљ био да се у наредних пет година ријеши стамбено питање свих прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ. Регионални стамбени програм је финансиран донаторским средствима, а његови највећи донатори су Европска унија уз велики број појединачних земаља донатора. Фондом Програма управља Банка за развој Савјета Европе. Програм у Србији реализују Комесаријат за избјеглице и миграције и Јединица за управљање пројектима (ЈУП) при Влади Србије у сарадњи са локалним самоуправама.

Посебно истичемо да је у Бечу јуна 2011. године објављен заједнички пројекат Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, Црне Горе и Републике Србије. Заједнички пројекат четири државе је био вриједан укупно 584 милиона евра. Србија се у свом пројекту руководила подацима из Анализе стања и потреба избјеглих и прогнаних лица из 2008. године и подацима из Анкете о бившим носиоцима станарског права па је затражила 302 милиона евра за рјешавање стамбених потреба за 16.780 прогнаничких породица (око 45.000 лица). Такође је договорено да ће на донаторској конференцији бити представљене и стамбене потребе прогнаничких породица које нису укључене у регионални пројекат односно које нису биле обухваћене Анализом стања и потреба.

Донаторска конференција је одржана  априла 2012. године у Сарајеву.  До тада је прикупљено 300 милиона евра за рјешавање проблема избјеглих и прогнаних лица у четири државе. На конференцији је договорено да се настави са прикупљањем преосталих средстава и да Регионални стамбени програм буде завршен током сљедећих пет година. Нажалост, Србија није испунила обећање да ће у року од пет година, односно у периоду од 2012. до 2017. године, ријешити стамбено питање скоро 17.000 евидентираних прогнаничких породица, као и више од 3.000 прогнаничких породица које се нису пријавиле код Комесаријата за избјеглице и миграције да су подстанари из разлога јер нису биле информисане о акцији анкетирања.

Нажалост, Регионални стамбени програм се у претходном периоду реализовао недопустиво споро и у великој мјери неквалитетно. Србија није у одређеном временском року припремила пројекте за Банку за развој Савјета Европе. Из тога разлога за Србију је одређено да добије свега 134 милиона евра донаторских средстава или око 45 посто од 302 милиона евра колико је Србија затражила за рјешавање стамбеног питања прогнаничких породица. Поред тога, Србија се обавезала да ће учествовати са 30 милиона евра сопствених средстава за уређивање грађевинског земљишта. 

Прогнаничке породице су посебно огорчене и незадовољне изјавом Комесаријата за избјеглице и миграције да ће кроз Регионални стамбени програм бити ријешено свега око 7.500 прогнаничких породица. То значи да ће више од 12.000 прогнаничких породица остати стамбено неријешено што је апсолутно неприхватљиво. Стојимо чврсто на становишту да Влада треба да испуни своје  обећање и ријеши стамбено питање свих прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ.

Због горе наведеног разлога група прогнаних лица, који су подстанари, одлучила је да оснује Одбор за рјешавање стамбеног питања прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ (у даљем тексту: Одбор) с циљем да подстакне Владу да настави Регионални стамбени програм и да се коначно ријеши кључно питање интеграције највећих жртава рата на простору бивше Југославије.  Одбор је покренуо акцију анкетирања прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ које су подстанари или живе у недовршеним објектима или у трошним кућама. Попуњавање анкетног упитника електронским путем је трајало 45 дана тј. од 1. новембра до 15. децембра 2021. године.

Желимо да Вас упознамо да је анкетни упитник попунило 8.411 прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ које су подстанари или живе у недовршеним објектима или у трошним кућама.  Наведена бројка јасно потврђује да је наша акција била веома успјешна и да су очекивања наведене категорије нашег народа велика у смислу рјешавања њиховог стамбеног питања.

Желимо да Вас замолимо да примите делегацију нашег Одбора на састанак у што краћем временском року. Сви дубоко вјерујемо да ће Влада донијети одлуку да се настави Регионални стамбени програм и да ћете се обратити Европској унији за помоћ као и 2012. године. То конкретно значи изградњу станова, додјелу пакета грађевинског материјала, куповину монтажних кућа и сеоских имања док се стамбено не ријеши и посљедња прогнаничка породица из Хрватске и Федерације БиХ.   

Дописе са молбом за пријем делегације нашег Одбора упутили смо Предсједнику Републике Србије Александру Вучићу и народном посланику Миодрагу Линти који се годинама активно бори за рјешавање стамбеног и бројних других проблема прогнаних Срба.

С поштовањем,

У Београду, 20. децембар 2021. године

Предсједник Одбора
Драгица Бабић

П.С. У прилогу шаљемо анализу у вези са акцијом анкетирања прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ које су подстанари или живе у недовршеним објектима или у трошним кућама.

Koнтакт:
Телефон: 065 2700 442
Емаил: info@prognani.rs