Oдржан састанак Линте и чланова Одбора са комесарком Станисављевић

У Комесаријату за избјеглице одржан је 15. новембра састанак на којем су присуствовали комесарка Наташа Станисављевић и њене сараднице Љиљана Ракић, Душица Поповић и Ивана Ћурко, с једне стране и народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, чланови Одбора за рјешавање стамбеног питања прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ Драгица Бабић (предсједница) Ирена Аџић, Давор Деврња и Душан Пилиповић и предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић, с друге стране.

Линта је тражио од комесарке Станисављевић да се што прије заврши Програм рјешавања стамбеног питања прогнаних Срба са процјеном трошкова који припремају запослени у Комесаријату за избјеглице с циљем да га у што краћем року усвоји Влада. На основу усвојеног Програма Влада би требало да одобри средства за реализацију, а Комесаријат да објави Јавне  позиве на којима би конкурисала избјегла и прогнана лица из Хрватске и Федерације БиХ који су у стамбеној потреби и која то досад нису учинила. Тренутно у Србији, према процјени Комесаријата, има 5.911 прогнаничких породица које су остале испод црте за станове, сеоска имања, материјал и монтажне куће и које би, према Линти, требало да се рјешавају послије Нове године.

Линта је истакао да се за десетак дана очекује сједница Скупштине која ће бити посвећена усвајању буџета за сљедећу годину. Он је нагласио да је веома битно да се што више средстава у буџету за 2023. годину обезбиједи за стамбено рјешавање прогнаничких породица. Линта је рекао да ће тражити да се у буџету за сљедећу годину опредијели барем 6 милијарди динара (око 50 милиона евра) за стамбене потребе и да очекује подршку комесарке Станисављевић.

Он је посебно нагласио да ће послије овог састанка упутити званичан допис премијерки Брнабић у коме ће је замолити за хитан састанак. Ако се не усвоји његов приједлог о обезбјеђењу барем 6 милијарди динара (око 50 милиона евра) у буџету за 2023. годину Линта сматра да ће то бити показатељ да сљедеће године нема ништа од  рјешавања стамбеног питања прогнаничких породица у значајнијем обиму.

Поред тога, Линта је посебно говорио о проблему 133 прогнаничке породице које више од четири године чекају да се изграде станови у улици Др. Ивана Рибара на Новом Београду. Он је рекао да ће поново тражити да се у буџету за 2023. годину опредијели 800.000 милиона динара (око 6.5 милиона евра) за изградњу наведена 133 стана и да, такође, очекује подршку комесарке Станисављевић.  Ако Линтин приједлог буде усвојен било би реално да се већ у јануару објави јавна набавка и изабере извођач радова. Град Београд и даље стоји на становишту да неће објавити коначну листу и да неће бити усељења у 250 станова у насељу Овча, који су фактички завршени, док год се не нађе рјешење за Нови Београд.

Такође, Линта је скренуо пажњу на велики број прогнаничких породица које су конкурисале за грађевински материјал, али су одбијене јер објекти нису легализовани, иако су поднијели захтјев за легализацију. На ту легализацију чекају и по 10 и више година, не својом кривицом, и због тога не пролазе на конкурсима. Он је замолио комесарку Станисављевић да подржи његов приједлог да прогнаничке породице добију материјал за завршетак кућа на основу поднијетог захтјева за легализацију како је то било до 2018. године.

Линта је посебно нагласио да има око 1.000 прогнаних лица који формално нису никада имали избјеглички или прогнанички статус из разних оправданих разлога и да их због тога одбијају на Јавним позивима за рјешавање стамбеног питања. Он је тражио да комесарка Станисављевић подржи његов приједлог да Влада донесе уредбу којом би наведене породице добиле право да конкуришу на Јавним позивима.

Поред тога, Линта је споменуо проблем 16 прогнаничких породица из Сремске Митровице које више од двије године чекају да им се испоручи материјал, као и низ других проблема.

Предсједница Одбора Драгица Бабић је скренула пажњу комесарки Станисављевић да људи који су остали испод црте за станове, грађевински материјал, сеоска домаћинства се осјећају заборављено и разочарано. Она је посебно тражила да Комесаријат уради ревизију досад додијељених станова и друге помоћи јер на терену има доста злоупотреба.

Чланица Одбора Ирена Аџић је рекла да није више оптимистична да ће се обезбиједити кров над главом свим избјеглим лицима који су у стамбеној потреби и апеловала на комесарку Станисављевић да се стамбено питање ријеши барем најугроженијим породицама.

Члан Одбора Душан Пилиповић је нагласио да је 27 година подстанар и да полако губи стрпљење а и посљедњу наду да ће ријешити своје животно питање. Он је подсјетио да је неколико пута конкурисао и увијек био испод црте.

Члан Одбора Давор Деврња каже да се нада да ће премијерка Брнабић одржати обећање које је дала на састанку 11. марта да ће свакој прогнаничкој породици бити обезбијеђен кров над главом. Он је рекао да очекује да ће Влада обезбиједити средства за наставак стамбеног програма.

Комесарка Станисављевић је подвукла да је обезбјеђивање трајних стамбених рјешења избјеглицама које су у потреби приоритет Комесаријата за избјеглице и миграције и да се у том правцу настављају напори да што више избјегличких породица буде стамбено збринуто.

Она је рекла да још увијек нису завршили Програм рјешавања стамбеног програма са планом трошкова и да он треба да буде готов у наредних мјесец дана, а до сада имају 9.000 породица који су у стамбеној потреби.

Комесарка Станисављевић је нагласила да је приоритет  рјешавање 133 породице које су биле на листи за Нови Београд и нада се да ће изградња тих станова што прије почети. С обзиром да истиче рок за спровођење Регионалног стамбеног програма, средства за ту зграду мораће се обезбиједити или из буџета или преко неких других донаторских средстава. На питање присутних да ли ће и они који су добили станове у Овчи, и који су изграђени, морати чекати да се изграде станови на Новом Београду она је рекла да то није у њиховој надлежности већ Града Београда.

Такође, комесарка Станисављевић је рекла да проблем нелегализованих кућа чији власници су били  одбијени на јавним позивима не може да се ријеши у Комесаријату већ је потребно да се промијени Закон о планирању и изградњи ако се ради о већем броју породица.  Али она не зна да ли се ради о већем броју породица.

Такође, она је нагласила да ће се изаћи у сусрет  гдје год има простора да признају статус избјеглице лицима која га до сада нису формално имала, али само у случају да се не крши закон.

Комесарка Станисављевић је истакла да Комесаријат не може дати сагласност за повећање средстава за рјешавање 16 прогнаничких породица у Сремској Митровици које чекају испоруку грађевинског материјала више од двије године.

У Београду,  15. новембар 2022. године

Извјештај урадила новинар Српског кола
Драгана Бокун