Линта и Одбор на првом радном састанку у Влади у вези са стамбеним питањем

У Влади Србије 25. марта 2022. године одржан је први радни састанак на основу договора са премијерком Аном Брнабић од 11. марта. Састанку су присуствовали Милош Поповић, шеф кабинета премијерке Брнабић и његов замјеник Никола Јовановић, комесар за избјеглице и миграције Владимир Цуцић са замјеницом Светланом Велимировић, директор Јединице за управљање пројектима (ЈУП) Душан Ковачевић са сарадницима, секретар за имовинске и правне послове Града Београда Татјана Парпура и начелник одјељења за становање Горан Благојевић, градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић са сарадницом и виша савјетница при Кабинету предсједнице Владе Србије у Јединици за имплементацију стратешких пројеката, елетронских сервиса и развој е-управе Светлана Јовановић, народни посланик Миодраг Линта, предсједница Одбора за рјешавање стамбеног питања прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ Драгица Бабић и члан Одбора Душан Пилиповић.

Миодраг Линта се на почетку свог обраћања захвалио предсједници Владе Ани Брнабић што је показала интерес да се проблем стамбеног питања прогнаних лица из Хрватске и БиХ коначно ријеши на правичан начин. Напоменуо је да је међу прогнаним лицима позитивно одјекнула вијест да је премијерка примила делегацију Одбора за рјешавање стамбеног питања Срба из Хрватске и БиХ и да је јасно рекла да Влада има обавезу да свим прогнаничким породицама обезбиједи кров над главом. Линта је истакао да је потребно да се у што краћем временском року стамбено ријеше све прогнаничке породице које су остале испод црте на конкурсима за станове, сеоска имања, грађевински материјал и монтажне куће; да се распишу јавни позиви за станове, сеоска имања, грађевински материјал и монтажне куће на нивоу Србије за све прогнаничке породице које досад нису конкурисале за рјешавање стамбеног питања; да се свим прогнаничким породицама које нису имале формално статус избјеглог или прогнаног лица омогући да конкуришу за рјешавање стамбеног питања што до сада није био случај; да се максимално убрза реализација Регионалног стамбеног програма након објаве коначних листа; да се прогнаничким породицама којима је истекао закуп у трајању шест мјесеци у откупну цијену рачуна плаћање закупа након истека наведеног рока како стоји у Закону о избјеглицама.

Милош Поповић потврдио је став премијерке Брнабић са претходног састанка који је одржан 11. марта 2022. године да ће сви прогнани из Хрватске и Федерације БиХ бити стамбено збринути који немају ријешено стамбено питање, као и да новац није проблем.

На крају састанка је, у складу са захтјевом премијерке Брнабић, договорено да се утврди тачан број прогнаничких породица које нису стамбено ријешене због потребе да се уради процјена трошкова.

Према подацима Комесаријата за избјеглице и миграције има 5.912 породица које су конкурисале на неком од четири врсте јавних позива (станови, материјал, сеоска имања и монтажне куће) и које су након објаве коначних листа остале испод црте. Поред тога, потребно је идентификовати прогнаничке породице које досад нису конкурисале на јавне позиве, а  у статусу су потребе за стамбено рјешавање.

Сљедећи радни састанак биће одржан у року од 14 дана.