Линта и делегација Одбора на другом радном састанку у Влади

У Влади Србије је 8. јуна одржан састанак  на којем су, поред Више савјетнице премијерке Брнабић Светлане Јовановић, присуствовали и представници МУП-а Србије, представник Министарства за државну управу и локалну самоуправу, представници Комесаријата за избјеглице и миграције на челу са комесаром Владимиром Цуцићем, делегација Одбора за рјешавање стамбеног питања прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ на челу са предсједницом Драгицом Бабић (у даљем тексту: Одбор), новинар Српског Кола Драгана Бокун и народни посланик Миодраг Линта.

Делегација Одбора и Линта су упознали присутне са акцијом позивања прогнаних лица који су попунили анкетни упитник крајем прошле године на сајту прогнани.рс. Током позива у претходних мјесец дана чланови Одбора су обавјештавали прогнана лица да треба да оду код повјереника за избјеглице у својој општини како би се евидентирали за рјешавање стамбеног питања. Присутни чланови Одбора су нагласили да нису успјели да позову сва прогнана лица која су попунила анкетни упитник с циљем да се евидентирају. Постигнут је договор са госпођом Јовановић и комесаром Цуцићем да повјереници за избјеглице и даље евидентирају прогнана лица која немају ријешено стамбено питање.

Делегација Одбора и Линта су тражили да савјетница Светлана Јанковић пренесе премијерки Брнабић молбу да се у што краћем временском року уради Програм рјешавања стамбеног питања прогнаних лица и да Влада усвоји Закључак којим ће обавезати надлежне државне органе да раде на реализацији наведеног Програма. Такође, затражили су да премијерка Брнабић на Свјетски дан избјеглица (20. јун) да изјаву за јавност којом Влада изражава снажну одлуку и намјеру да ће ријешити стамбено питање свих прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ. На тај начин премијерка Брнабић би потврдила свој недвосмислен став који је рекла на састанку са члановима Одбора и Линтом у Влади прије три мјесеца.

Комесар Владимир Цуцић је упознао присутне на састанку са досадашњним бројем евидентираних прогнаничких породица код општинских и градских повјереника за избјеглице. Ради се о 8.683 прогнаничке породице односно 23.393 лица.

Договорено је да се наредни састанак одржи за два мјесеца на којем би Комесаријат требало да изађе са финалном верзијом Програма рјешавања стамбеног питања.

Одбор  позива сва прогнана лица који се још увијек нису евидентирали, да то учине у наредном периоду тако што ће отићи код повјереника за избјеглице у општинама гдје имају пријављено пребивалиште. Поред тога, чланови Одбора ће наставити да позивају прогнана лица која су попунила анкетни упитник с циљем да се евидентирају.

У Београду, 8. јун 2022. године

Новинар Српског кола
Драгана Бокун