Линта и Бабић обратили се медијима у Скупштини Србије

Народни посланик Миодраг Линта и Предсједница Одбора за рјешавање стамбеног питања прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ Драгица Бабић обратили су се медијима у холу Народне скупштине  послије одржаног састанка  22. децембра 2021. године.

Линта је рекао да је Влада покренула Регионални стамбени програм 2012. године чији је циљ био да се у наредних пет година ријеши стамбено питање прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ. Нажалост, програм се спроводио и спроводи се недопустиво споро, аљкаво и неажурно. Недавно је Комесаријат за избјеглице и миграције објавио изјаву из које произлази да ће послије завршетка Регионалног стамбеног програма 2022. године остати стамбено неријешено више од 12.000 прогнаничких породица што је апсолутно недопустиво. Због тога је Линта у скупштинску прецедуру поднио приједлог Закона о измјенама и допунама Закона о правима избјеглица чији је циљ да Скупштина његовим усвајањем обавеже Владу да настави Регионални стамбени програм и ријеши стамбено питање прогнаних Срба. Поред тога, потребно је ријешити питање откупа под повољним условима за прогнаничке породице чији су станови саграђени у претходном периоду, као и низ других проблема у процесу интеграције. Линта је рекао да ће наставити борбу док се не ријеши ово важно питање.

Бабић је рекла да Одбор чини група незадовољних грађана подстанара због спорог спровођења Регионалног стамбеног програма који је требало да се заврши још 2017. године. Наиме, до тада је Влада имала обавезу да ријеши стамбено питање прогнаних Срба. Она је казала да су због тога покренули акцију у којој је попуњено  8.411 анкетник упитника од стране прогнаничких породица. Одбор је послао писма Предсједнику Вучићу и предсједници Владе Ани Брнабић с молбом за састанак у што краћем временском року. Кључни захтјев јесте да држава испуни своје обећање из 2012. године и трајно ријеши стамбено питање прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ.

У Скупштини Србије, 22. децембар 2021. године

Информативна служба Одбора