Друго писмо Одбора премијерки Ани Брнабић

Одбор за рјешавање стамбеног питања прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ

Предсједница Владе Републике Србије Ана Брнабић

Предмет: Ријешити стамбено питање више од 12.000 прогнаничких породица из Хрватске и Федерације Босне и Херцеговине

Поштованa предсједнице Владе,

Обраћам Вам се други пут са захтјевом да држава испуни своје обећање из 2012. године и трајно ријеши стамбено питање свих прогнаних Срба из Хрватске и Федерације Босне и Херцеговине. На писмо које сам Вам послала 20. децембра прошле године нисте одговорили, већ сте га прослиједили комесару за избјеглице и миграције Владимиру Цуцићу који у свом допису није рекао ништа ново што већ нисмо знали. Посебно истичем чињеницу да је Комесаријат за избјеглице и миграције био у обавези да, у сарадњи са надлежним институцијама, кроз Регионални стамбени програм, ријеши стамбено питање више од  20.000 прогнаничких породица из Хрватске и Федерације Босне и Херцеговине до краја 2019. године.

Комесар Цуцић у свом допису понавља да ће до јуна 2023. године, што је нови рок за спровођење Регионалног стамбеног програма, бити ријешено свега нешто више од 7.500 прогнаничких породица, што је апсолутно неприхватљиво. Комесаријат за избјеглице и миграције сноси велику одговорност што до краја 2019. године није ријешено стамбено питање свих прогнаничких породица из Хрватске и Федерације Босне и Херцеговине као што је договорено у разговорима са представницима Европске уније и другим међународним донаторима 2012. године.  Бројне чињенице потврђују да се Регионални стамбени програм спроводио и спроводи се јако споро.   

Комесар Цуцућ у свом допису наводи да ће,  након завршетка Регионалног стамбеног програма 2023. године, остати неријешено свега 5.912 прогнаничких породица из Хрватске и Федерације Босне и Херцеговине. Као што сте видјели из наше анализе  више од 8.400 прогнаничких породица које немају ријешено стамбено питање попунило је анкетни упитник тако да није тачан наведени податак комесара Цуцића.

Ми тражимо да све прогнаничке породице које су остале испод црте у великом броју општина и градова, а конкурисале су за рјешавање свог стамбеног питања кроз додјелу станова, сеоских имања, грађевинског материјала и монтажних кућа, у што краћем временском року, буду стамбено ријешене. Само у Београду испод црте је остало више од 1.800 прогнаничких породица које су конкурисале за станове. 

Поред тога, тражимо да Комесаријат за избјеглице и миграције хитно распише још четири јавна конкурса на нивоу Србије за станове, сеоска имања, грађевински материјал и монтажне куће. На наведене конкурсе имале би право да се  пријаве прогнаничке породице из Хрватске и Федерације Босне и Херцеговине  које то досад нису учиниле. Након завршетка рада комисија имали бисмо тачан број прогнаничких породица које немају ријешено стамбено питање.

Желимо још једном, да Вас замолимо да примите делегацију нашег Одбора на састанак у што краћем временском року. Сви дубоко вјерујемо да ће Влада донијети одлуку да се настави Регионални стамбени програм и да ћете се обратити Европској унији за помоћ као и 2012. године.

С поштовањем,

У Београду, 27. јануар 2021. године

Предсједник Одбора

Драгица Бабић

Koнтакт:
Телефон: 065 2700 442
Емаил: info@prognani.rs