Друга сједница Одбора за рјешавање стамбеног питања прогнаних Срба из Хрватске и ФБиХ

Друга сједница Одбора за рјешавање стамбеног питања прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ одржана је 13. новембра у Београду. Чланови Одбора анализирали су досадашњи ток акције попуњавања анкетног упитника. Спровођење анкете почело је 1. новембра  и траје 45 дана тј. до 15. децембра 2021. године. У претходних 12 дана анкетни упитник је попунило 2.020 прогнаничких породица. Констатовано је да акција тече успјешно али да је и даље потребно максимално ангажовање да анкетни упитник попуни што више прогнаних лица.

Посебно желимо, још једном,  нагласити да ће Одбор апеловати на Владу да се званично обрати Европској комисији и јасно каже да жели наставити Регионални стамбени програм који је почео да се реализује још 2012. године. То конкретно значи да ће се преостала стамбена питања прогнаних лица који су подстанари, живе о недовршеним објектима или у трошним кућама, такође, рјешавати средствима Европске уније и других донатора (стране државе, међународне организације).  

На другој сједници Одбора било је присутно шест  (предсједница Слађана Рожа, Драгица Бабић, Диана Клапаревић, Душанка Маћешић, Душан (Илија) Пилиповић и Небојша Берић) од укупно осам чланова. Одбор је једногласно донио одлуку да у свој састав кооптира Тању Вучковић и Давора Деврњу. Ради се о прогнаним лицима која, такође,  дуги низ година живе као подстанари и који су изразили жељу да се активно укључе у акцију.   

Одбор је донио слиједеће закључке: прво, позивају се још једном сва прогнана лица из Хрватске и Федерације БиХ која немају ријешено стамбено питање да се масовно одазову акцији и попуне анкетни упитник; друго, да се  прогнаничким и завичајним удружењима упути молба да на својим сајтовима и на друштвеним мрежама објаве сајт Одбора и позив за попуњавање анкетног упитника; треће, упућује се апел штампаним и електронским медијима да у још већој мјери обавјештавају јавност о акцији евидентирања прогнаничких породица које немају ријешено стамбено питање тј. који су подстанари или живе у незавршеним објектима или у старим трошним кућама. Анкетни упитник се налази на сајту Одбора www.prognani.rs 

У Београду, 13.новембар 2021. године

Информативна служба Одбора